Hjälpa så många vi kan

Hjälpa så många vi kan

Tuki Nepal Sweden har fått in en hel del pengar till att hjälpa och bygga upp Nepal och vi har beslutat att utöka vår hjälp till att gälla ytterligare drabbade byar i samma dalgång som Jyamrung samt den by i distriktet Sindhupalshok som vi genom kontakter hjälpt med verktyg. I ett läge då 1 miljon människor har drabbats och många byar högt upp i bergen ännu inte fått någon hjälp ser vi det som nödvändigt att gå utanför det område vi vanligtvis jobbar i. Vi har också beslutat att satsa på akut hjälp i for av mat, tält, presenningar samt verktyg och sedan på att hjälpa till att bygga upp sjukstuga och skolor i området kring Jyamrung. Dessutom har vi prioriterat att se till att toaletterna snarast repareras – som tur är verkar det mest röra sig om själva toaletthusen, inte om rör och stenkistor under mark. Att ha fungerande toaletter är mycket viktigt främst under monsunen då förorenat vatten lätt sprids till dricksvattnet.

Till hösten hoppas vi ha hittat ett bra sätt att bygga jordbävningssäkert och då börja bygga skola, sjukstuga och ett par hus för att visa byborna hur de kan bygga säkrare. Men det gäller att hitta ett billigt sätt att bygga för byborna är fattiga och kommer inte att bygga jordbävningssäkert om kostnaden är för stor.

Just nu är det bra att hoppas att det inte blir några fler stora skalv i Nepal (fortfarande är det många efterskalv med upp till 4,5 på Richterskalan – de känns alltså ordentligt). Vår hjälp har nått ut till omkring 15 000 personer i form av mat, tält, presenningar, plåt och verktyg. Och tack vare er och många andra svenska privatpersoner, organisationer och företag har vi pengar kvar att hjälpa till med återuppbyggnaden som tar fart framåt hösten.

Stort Tack till alla ni som bidragit till detta!