I Nepal:

Även här var små organisationer som Tuki och Tukee Samaj samt privata initiativ snabbast och först på plats.

Även här var små organisationer som Tuki och Tukee Samaj samt privata initiativ snabbast och först på plats.

Nätverket i Nepal har stärkt banden och jobbat fantastiskt tillsammans! Allt normalt arbete läggs direkt åt sidan. Alla jobbar volontärt dygnet runt. Ram Sapkota packade redan på måndagen in alla tält, sovsäckar, mat, gaskök och presenningar som trekkingföretaget Mountain Delight hade i sitt lager och man gav sig iväg mot Jyamrung. Vårt första insatsteam var alltså på plats redan 3:e dagen!! Långt innan de första internationella räddningsplanen ens landat i Kathmandu.

2015-06-18_16-20-52

 

 

 

 

 

 

 

Bina Shrestha kollade att Indhus Barnhem klarat sig och började snabbt köpa in ris, tält och verktyg för en snabb räddningsinsats. På sjätte dagen ger man sig tillsammans med fyra professionella byggnadsarbetare (som volontärer), Tukee Samaj och Björn (som anslutit från Sverige) till Jyamrung för att bygga skydd mot regn och sol. Studenterna Agnes Johansson och Andreas Kölling ger sig av från Pokhara med mera tält och mat.

Inom en vecka hade vårt nätverk genomfört två lyckade insatser i Jyamrungområdet!

Det är svårt att bara hjälpa en by – för våra representanter i Nepal har det varit svårt att motivera fokus på bara en by. Jyamrung är visserligen mycket hårt drabbat, men få dödsfall och man har mat. Andra områden är ännu hårdare drabbade. Därför har vi utvidgat hjälpen till alla nio byar i dalgången) och även till Tamangbyarna längre upp i bergen samt en by i Sindhipalchok området, det område som har flest dödade av katastrofen.

Även för nätverket i Nepal har det handlat om att ta snabba beslut och redovisa efteråt. Ram och Bina har varit vår ledningscentral på plats och gjort en fantastisk och helhjärtad insats!

Tält och mat var viktigt de första dagarna, men sedan har det visat sig att enkla handverktyg som spadar, spett, hammare, tänker, hjälmar etc är den bästa hjälpen på landsbygden. Bönderna kan nu riva och bygga upp på nytt. Verkygsutlåning och arbetsgrupper har bildats där vi varit och insatsen är relativt sett mycket billig och enkel att genomföra.

2015-06-18_16-24-31