På en minut förändras livet helt!

En minut höll jordskalvet i Nepal på.

 

Ett av husen i Jyamrung efter jordbävningen - och så ser hela byn, de intilliggande byarna och hela området ut.

Ett av husen i Jyamrung efter jordbävningen – och så ser
hela byn, de intilliggande byarna och hela området ut.

En minut höll jordskalvet i Nepal på. En minut som har dödat 10 000 människor och förändrat livet för flera miljoner. En minut kan betyda allt!

Tuki Nepal har idag ett lokalt team på plats i Jyamrung för att försöka hjälpa byn att sätta upp provisoriska bostäder och organisera arbetet.

Värre än befarat.
Björn Söderberg rapporterar direkt:
“Förödelsen är total och långt värre än vad vi kunde ana. Ett helt land ligger i ruiner. Nästan allt har rasat. I vartannat hus ligger döda. Mängden omkomna är ofattbar. Och de som överlevt börjar bli desperata i jakten på mat och vatten.”

Tuki Nepals Björn Söderberg finns på plats i Nepal tillsammans med den svenska räddningsstyrkan (MSB) och har nyligen återvänt till Kathmandu efter en färd till staden Bhaktapur, byn Sankhu och andra landsbygdsbyar öster om den nepalesiska huvudstaden.2015-06-18_17-55-53

“90 procent av byarnas hus är förstörda och i princip ingen hjälp har nått ut till landsbygden. Folk är hungriga och desperata. Jag har till och med sett de som attackerat andra människor i jakten på mat. Våldsamma regn faller dessutom över de hemlösa”, berättar Björn.

Tyvärr har mycket hjälpinsatser fastnat och når inte ut till den hårdast drabbade landsbygden som finns i distrikten Gorkha, Dhading och Siindupalchowk. Björn och MSB arbetar däremot just för att upprätta ett basläger för räddningsinsatsen i distriktshuvudorten Dhading Besi någon timmes resa öster om Jyamrung. Även Tukis Ram Sapkota befinner sig i Jyamrung för att delta i hjälparbetet. Ett av husen i Jyamrung efter jordbävningen – och så ser hela byn, de intilliggande byarna och hela området ut.

Både Björn och Ram menar att hjälpen just nu måste vara inriktad på att få fram mat, tält, medicin och verktyg till att bygga skydd. Ekonomiskt bistånd utifrån och folks vilja att skänka pengar är förstås också avgörande för att rädda liv i Nepal.

Till sist lite positivt i allt mörker: Tukis team på plats, Ram Sapkota, Bina Shresta, Björn Söderberg med flera har det som många andra team saknar: nödvändig lokalkännedom och ett brett kontaktnät som gör det möjligt att lösa upp administrativa knutar och fixa logistiska problem.

BG 5698-1673

sätter du in pengar till Tuki Nepals insamling för akut hjälp och återuppbyggnad i Jyamrung och byrarna runt omkring

Följ utvecklingen i Nepal på Tuki Nepals webbsida http://www.tukinepal.org och via vår Facebooksida https://www.facebook.com/tukinepal

Alla hus är förstörda och måste rivas för att byggas upp igen - som de ser ut nu är de livsfarliga att gå in i och det är stora problem att få tag i mat och kläder som finns inne i husen.

Alla hus är förstörda och måste rivas för att byggas upp igen – som de ser ut nu är de livsfarliga att gå in i och det är stora
problem att få tag i mat och kläder som finns inne i husen.